De vloer verwarmen met watergedragende vloerverwarming kennen de meeste mensen wel. Dit systeem wordt aangesloten op de cv-ketel of warmtepomp. Infrarood vloerverwarming is daarentegen een stuk minder bekend. Hoe het precies werkt en of het misschien een optie is voor jou is? Je leest het hier.
Zo werkt infrarood vloerverwarming
Infrarood vloerverwarming is een zogenaamd droog systeem, waarbij matten of folie met een infraroodsysteem onder de vloer worden gelegd. Zodra je de thermostaat hoger zet, warmt de folie direct op, neemt de vloer dezelfde temperatuur aan en wordt de warmte doorgegeven aan voorwerpen en lichamen in de ruimte. Zij geven de warmte op hun beurt terug aan de omgeving en zo gaat er nauwelijks warmte verloren.
Infrarood vloerverwarming werkt op elektriciteit. Er komt, in tegenstelling tot watergedragen vloerverwarming, geen leiding of water aan te pas. Vandaar de naam droog systeem. De matten met het infraroodverwarmingssysteem kunnen onder nagenoeg iedere vloer worden gelegd en geven behaaglijke warmte af. Eigenlijk is het een simpel principe, want ook de zon verwarmt de aarde met infraroodstraling.
Goed om te weten:
- Er wordt een isolerende ondervloer gelegd van ongeveer 5 mm dik. Daarbovenop komt het verwarmingsfolie van slechts 1 mm dik.
- De opwarmtijd ligt tussen de 15 en 30 minuten.
- De temperatuur is per kamer te regelen.
- Infraroodvloerverwarming is met nagenoeg iedere vloer te te combineren, maar voor maximale geleiding kun je het best kiezen voor een gietvloer, natuursteen, keramische tegels of pvc.
Verschil tussen infrarood en elektrische vloerverwarming
Vraag je je af wat er zo anders is aan infrarood ten opzichte van elektrische vloerverwarming? Het grootste verschil is dat infrarood vloerverwarming het hele vloeroppervlak opwarmt. Bij ‘gewone’ elektrische vloerverwarming gebeurt dit alleen op de plekken waar de kabels lopen. Het is daarom sneller behaaglijk in huis en je maakt efficiënter gebruik van het vloeroppervlak.
Tip! Wil je de warmte zo lang mogelijk binnenshuis houden, dan is het belangrijk om de isolatie van je huis goed op orde te hebben. Infrarood vloerverwarming werkt namelijk pas echt goed in een redelijk tot goed geïsoleerd huis.
Voordelen van infrarood vloerverwarming
- Snelle en gelijkmatige opwarming van de ruimte.
- Warmteafgifte is behaaglijk en comfortabel, ook als de luchttemperatuur nog helemaal niet zo hoog is. Zo kan de thermostaat een graadje lager en bespaar je op energiekosten.
- Er gaat weinig warmte verloren: 95 tot 100% van de gebruikte energie wordt omgezet in warmte.
- Het systeem is onderhoudsvrij en gaat zeer lang mee.
- Geschikt voor verschillende vloertypes, vooral onder zwevende vloeren, zoals parket, laminaat en pvc.
- Het infraroodfolie is dun, waardoor het de vloer nauwelijks ophoogt.
- Door de stralingswarmte is er minimale luchtcirculatie en daardoor minder vuil in de lucht.
Tip! Omdat infrarood vloerverwarming een elektrisch systeem is, zullen de elektriciteitskosten flink omhoog schieten. Zonnepanelen zijn in dit geval ideaal, omdat je de zonne-energie kunt gebruiken voor de werking van het infrarood systeem. En verlaging van de CO2 uitstoot is natuurlijk een dikke bonus.
Nadelen van infrarood vloerverwarming
Aanschafkosten liggen eens stuk hoger dan bij gewone vloerverwarming, maar onderhoudskosten zijn er nauwelijks en de verbruikskosten liggen lager. Al is dit natuurlijk sterk afhankelijk van de huidige energieprijzen.
Niet iedere vloer zorgt voor de beste warmtegeleiding.
Sommige objecten in huis kunnen ervoor zorgen dat de warmte minder goed de kamer kan bereiken. Dikke vloerkleden of zware eikenhouten meubels bijvoorbeeld.
Infrarood verwarming warmt snel op, maar heeft als keerzijde dat het ook snel afkoelt als je het systeem uitzet. Gewone vloerverwarming of radiatoren blijven vaak nog wat langer warm, waardoor de warmte blijft hangen.
Kosten van infrarood vloerverwarming
Hoeveel je betaalt voor het laten installeren van infrarood vloerverwarming is vooral afhankelijk van de oppervlakte van de vloer en de kwaliteit en het vermogen van de infraroodmatten. Je kunt rekening houden met een gemiddelde prijs van 50 tot 100 euro per vierkante meter inclusief het leggen. Soms ben je er niet met het leggen van het infraroodfolie alleen en is het ook nodig om de vloer extra te isoleren. Reken hiervoor op 25 euro per m2. Voor een thermostaat betaal je rond de 150 euro. Elke ruitme heeft z’n eigen thermostaat nodig. Laat ook checken of je een extra groep nodig hebt in de meterkast, want dan komt er nog 100 euro bij.
De verbruikskosten van infrarood vloerverwarming zijn uiteraard ook sterk afhankelijk van de schommelende energieprijzen. Wanneer we uitgaan van de stroomprijs van ongeveer € 0,40 (september 2023), dan betaal je voor een woonkamer van 40 m2 jaarlijks ongeveer 900 euro energiekosten bij een gemiddeld gebruik. Omdat je voor het verwarmen van de ruimte geen gas meer verbruikt, gaan de kosten hiervan natuurlijk omlaag.
Geschreven door:
Monique van Beekhoven
BRON: Vtwonen.nl 4 december 2023